Bulgarian Bridge Federation

Отворено писмо за маменето в бриджа

13.12.2020 / 00:00

Отворено писмо за маменето в бриджа

Пандемията засегна бриджа. Преди всичко тя направи пътуването с цел участие в първенства и турнири с наши добри приятели от целия свят невъзможно. Освен това се отрази и на финансите на националните и зоналните бридж организации, но се надяваме, че ще се преборим с всичко това. Имаме късмет, че бридж може да се играе и онлайн, когато срещите на живо не са алтернатива.

Пандемията също така застрашава и играта бридж. Не невъзможността да се срещнем тази година или финансовото отслабване на нашите национални и зонални организации, а именно маменето, което в момента става все по-срещано в онлайн турнирите, застрашава съществуването на бриджа.

Световната бридж федерация (WBF) публикува изявление на 20.07.2020 във връзка със случая на Michal Nowozadski, в което се казва, че онлайн бридж турнири организирани от частни групи нямат никаква връзка с WBF и нейната организация. По-нататък те обясняват, че такова поведение е неприемвливо, причинява много вреди на бриджа и застрашава неговата правдоподобност. Също така те уверяват, че имат цялата подкрепа от играчите... и че WBF Credentials Committee ще вземат предвид тези случаи.

Европейската бридж лига (EBL) заема малко по-отговорна позиция в тяхното обявление, в което казват, че ще предприемат действия срещу измамниците, дори ако нарушенията са се появили извън рамките на нейната непосредствена юрисдикция.

Тези изявления бяха публикувани през лятото. Вече сме ноември и какво се е случило?

Ние сме на мнението, че ако не предприемем действия срещу маменето сега, сме на път да загубим легитимността на играта. Когато органите зад организациите не взимат позиция, ние виждаме играчи, които се опитват да се справят с проблема сами; частни групи се формират с цел борба срещу маменето и се изнасят доклади из бридж форумите. Също така се страхуваме, че това, което сме виждали в други спортове, ще се случи и с бриджа; нови организации се създават с цел да заместят федерациите. Това сме го виждали в шаха, дартса и бокса.

Проблемно също така е и че частни организации обвиняват и "осъждат" играчи, за които те мислят, че мамят, без случаите да са разгледани от официална институция. Това застрашава както увереността в законите, така и правдоподобността на бридж организациите. Причината за развитие с обвиненията срещу Giorgio Duboin подчертава необходимостта организацията да изтъкне проблемите.

Ние смятаме, че е време за бридж организациите да предприемат действия. Начело трябва да е WBF, в близко сътрудничество със зоналните организации. Мислим, че е време да организираме международен семинар относно маменето в бриджа, на който да бъдат поканени експерти по статистика, топ играчи, IT специалисти, правни експерти и други сфери, които биха играли роля. Нуждаем се от ясен и прецизен начин за намиране, изследване и обвиняване на измамници.

Също така искаме да попитаме WBF, EBL и други зонални организации да предоставят на своите членуващи федерации отговори и ангажимент, касаещи както маменето в момента, така и за в бъдеще:

 • Сегашни (минали) случаи:
 • Призоваваме WBF и зоналните организации да предоставят ясни изявления юрисдикцията, пред които се изправят.
 • Ще инициират ли WBF и зоналните организации тяхна собствена проверка на доказателствата, които се казва, че съществуват в 30+ случая и ще кажат ли нещо за тяхната правдоподобност, въпреки че не може да бъде поставена официална присъда (вероятно поради проблеми с юрисдикцията)?
 • Ако проверката на доказателствата ясно показва, че са използвани забранени средства, трябва ли WBF и зоналните организации да публикуват имената им?

 

 • За в бъдеще:
 • Подканваме WBF и зоналните организации да направят обвързващ график за това кога уставът и правилата трябва да бъдат променени. Това се отнася както за онлайн измама, така и за използване на статистически данни като доказателство (отчасти причината последното дело с измама в CAS (международен абитражен съд за спорта – бел. пр.) да бъде загубено)
 • Ще прилагат ли WBF и зоналните организации различните методи за откриване на измами (ръчен анализ, статистически анализ и електронни доказателства)?
 • Ще бъдат ли направени запитвания до онлайн платформите, предлагащи бридж организациите да получат юрисдикция? Смятаме, че всички организатори на онлайн турнири трябва да имат възможността да накарат техния турнир да попадне под юрисдикцията на официалните органи и че участниците трябва да приемат това.
 • Трябва ли да има собствена онлайн юрисдикция съгласно WBF, реципрочни за всички национални бридж организации? Ако е така, има правни, практически и икономически въпроси, които трябва да бъдат решени.
 • Кой мандат се дава на наскоро създадения разследващ комитет на WBF? И кога са ангажирани да водят дела?
 • Да направи допълнително съобщение относно насоките за наказания за различни случаи на измама.
 • Да има пълна прозрачност и да се публикуват всички действия, предприети срещу измама.

Призоваваме всички национални бридж организации да подкрепят това писмо, като го публикуват на собствения си уебсайт и ни дадат известие, че го подкрепят. Ще направим списък с всички национални бридж организации, които го подкрепят.

Това писмо ще бъде публикувано и на уебсайта bridgewinners.com (ако бъде прието), където много от твърденията за измама бяха посочени.

Поздрави,

Мартин Люфгрен – Шведска Бридж Федерация - Президент
Нис Расмусен – Датска Бридж Федерация – Президент
Кари-Ан Опсал – Норвежка Бридж Федерация – Президент
Паси Куоканен – Бридж Лига на Финландия – Президент
Яфет Олафсон – Исландска Бридж Федерация – Президент
Арне Микелсен – Фарьорска Бридж Федерация - Президент

Резултати