Bulgarian Bridge Federation

Разяснения към нов формат на ДОП 2022

24.12.2021 / 00:00

На последното общо събрание на ББФ беше представен и одобрен новият формат на държавното отборно първенство, който ще влезе в употреба през идната 2022.

Първенството ще се състои от 2 полусезона - пролет и есен, през които ще се играят две фази датска система в 3 групи - А група (10 отбора), Б група “Изток” и Б група “Запад“. След изиграването на двата полусезона, 4 отбора сформират т.нар. Суперфинал, който ще се играе на нокаут принцип - Полуфинал и Финал.

След двете фази ще има преливане на 2 отбора от всяка от Б групите в А, и съответно 4 отбора от А, ще отпадат в Б групите. Т.е. класирането от предходната година важи за следващата, при оставане на отборите в съствав 50% + 1 или 50% включващи играещ капитан. Отборът се състои от най-много 10 човека, като е възможно дописване на състезатели, които не са играли в друг отбор. В конкретна фаза на първенството участват най-много 6 човека от отбор.
 

След преливането между Пролет - Есен, отпадащите отбори от А в Б група ще получават допълнителни 15% от събраните точки, а качващите се от Б в А, ще имат редукция с 15% на събраните точки.
 

За Суперфинала ще се класират директно първият и вторият от А група в края на есенния полусезон, победителят от бараж между 3 и 4 от А група и победителят от бараж на шампионите на двете Б групите от есенния полусезон.
 

Всеки полусезон се играе на две локации по едно и също време - западна и източна.
 

Дати:
Пролетен полусезон - 17-19.03.2022
Есенен полусезон - 23-25.09.2022
Баражи за формиране на Суперфинал - 15-16.10.2022
Суперфинал - 18-20.11.2022


Шампионът от Суперфинала, ще получава право да е представителен отбор, ако в съответната година има затворено първенство (европейско или световно за което имаме квота), като ББФ ще поеме входната такса за първенството.

Ако няма затворено първенство в съответната година, ББФ ще финансира отборът за отворено първенство, като финансирането ще е в размер на 4000 евро. 

Ако шампионът от Суперфинала откаже участие, правото се дава на втория (загубилия на финала) отбор. При отказ и от него, бюджетът се прехвърля за следващата година.

Представителният отбор трябва да запази поне 4 състезатели, като може, при тяхно желание, да бъде допълнен от трета двойка участвала на Суперфинала. Капитанът има крайната дума.

Този сезон А група ще бъде формирана от топ 6 отбора от ДОП 2021 + най-добрите 4 отбора по средно ЕЛО. Регистрирането на отборите трябва да стане не по-късно от 28 февруари 2022, като ББФ запазва правото за разпределяне на отборите в групите.

Очаквайте повече информация скоро на уебсайта на ББФ.

 

Резултати